2012. augusztus 2., csütörtök

Futó játékok típusai

Mivel már túl sok cikkben említettem meg, ezért most már írni is kellene róla. Vegyük akkor sorba a futó játékokat megnézve, hogy milyen fajták vannak és ezeket miként lehet rendszerezni.
Mielőtt bele mennék a fajtákba, csoportosításokba teszek egy rövid kitérőt a lyuk számozásról. A centertől jobbra vannak a páros és balra a páratlan számok, ezek alapján lehet tudni, hogy merre kell futni és, hogy kinek mi lesz a feladata (meg persze a futás típusától).
Jobbra: 0, 2, 4, 6, 8 balra: 1, 3, 5, 7, 9



A lyukszámozás elé kerül még egy szám, ez azt mutatja meg, hogy ki viszi a labdát.
1: QB
2: FB
3: RB
4: Option run
(pl.: 11, 21, 31, 44)
Ez a szám lehet akár csapatonként eltérő, más és más, de ez egy általánosan elfogadott és sokak által használt rendszer.

Mivel mindegyik futás típus más-más fajta blokkolási rendszert, blokkolási technikákat, az RB-től különböző képességeket igényel és a defense-nek is eltérő módon kell készülniük a futás típusok ellen, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy amit nézünk vagy csinálunk az mégis micsoda.

Négy, egymástól teljesen eltérő futó játékot különböztetünk meg:
1) Gap run
2) Zone run
3) Draw play
4) Option run

Gap run
Ennek a lényege, hogy egy adott lyukba történik a futás. Futó játékok amik a gap runok közé tartoznak: sneak, trap, dive, iso, lead, sweep, counter, toss, power, power o. Az O-Line feladata, hogy megnyissa a futás irányába a lyukat, majd kell egy úgynevezett lead blocker aki befut ebbe a lyukba, mögötte pedig halad az RB a labdával (a trap, dive és a sneak futásoknál nincs lead blocker). A Lead blocker feladata, hogy az adott lyukba befusson és aki szembejön azt blokkolja. Az RB a lead blocker mögött haladva olvassa a blokkot és dönt, hogy merre haladjon tovább. Lead blocker szinte bárki lehet. A leggyakoribb a FB vagy egy húzó Guard (általában a futás ellenoldaláról érkezve, kivéve a sweepnél). Ettől függetlenül lead blocker lehet Center, esetleg Tackle, de akár WR és TE is. 
Érdekességképpen, ha gun felállásból játszunk gap run playt azt dartnak hívjuk.
Azért is érdemes megkülönböztetni, mert teljesen más a QB és RB közötti mozgás, handoff.
Lead blockerek a playekben (ezek az esetek 99%-ban így fordulnak elő):
A trap, dive, sneak playeknél nincs.
Az iso, lead, counter, toss playeknél FB vagy Guard.
Power, power o playeknél Guard.
Sweep esetében Guard vagy Tackle.

Zone Run
Pont az ellentéte a gap runnak, ahol mindig egy adott ponton jön létre a play. A zone run esetében nem egy adott lyukat nyitunk meg és ott történik a futás, hanem egy adott területett blokkolunk. Az RB feladata, hogy ezeken a területeken réseket, lyukakat, folyósokat keressen és ide bevágva haladjon előre. A zone runak két változata van, az inside és az outside zone. Értelemszerűen az előbbi egy belső (Tackle-ön belüli), az utóbbi egy külső futás (tackle-ön kívüli).

Draw play
Úgynevezett késleltetett futás. A snap elindulásának pillanatában az O-line úgy blokkol mintha passz játék lenne, a QB akár még egy fake passt is csinálhat, majd 1-2 másodperc múlva adja a labdát az RB-nek, aki addig szintén úgy csinál mintha passz játék lenne és blokkolna a QB-nak egyfajta pass protectiont szimulálva. Az O-line az 1-2 másodperc eltelte után pedig megindul előre - visszalépve a pass protectionből -  blokkolni az RB-nek. A drawnak is van két féle változata, az egyik a fent vázolt draw play, a másik a lead draw. Ez abban különbözik, hogy itt az RB előtt van még egy lead blocker aki az RB előtt halad és blokkol. Ez a szinte minden esetben FB szokott lenni (ritkán guard). 
Itt egyúttal pedig egy tévhitet mindenképpen szükségesnek tartok tisztázni. A fentiekből is látszik, hogy a draw playek nem tartoznak a trick playek (trükkös játék) közé. Ez fontos.

Option run
Ez az a játékfajta amit az NFL-ben, a wildcatet és 1-2 QB-t (pl.: Tim Tebow) leszámítva egyik csapat sem használja. College-ban és persze high-schoolban viszont vannak csapatok akiknek az egész offense játékuk erre épül (pl.: Navy, Army, Georgia Tech féle triple option). Mivel az option playekről van egy részletes és átfogó cikk, ezért itt most erre nem térnék ki.

Végül egy folyamatábra ami összefoglalja a futó játékok típusait



4 megjegyzés:

  1. Tetszik a cikk, de egy apró kérdésem azért volna.

    Tudom, hogy teljesen csak attól függ, ki hogyan nevezi a saját rendszerében, de a Dart play általánosan elfogadva nem azt jelöli, mikor az ellentétes oldali tackle húz és Ő a leadblocker?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van, az ellentétes oldali guard húz, de kell az is, hogy shotgun felállás legyen.

      Törlés
    2. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Y4yfav_6B30#t=58s

      Nálam az ezután következő pár play is dart, attól függetlenül, hogy UC a felállás, és tackle húz nem guard. :) De ahány ház annyi... :)

      Törlés
    3. Ebből a szempontól kis túlzással mindenki úgy hívja a dolgokat ahogyan akarja, ahogy neki szimpatikusabb, ahogy neki a rendszerébe jobban illeszkedik.
      Erre lehet azt mondani, hogy "liberty in an offense" és/vagy "freedom in terminology" :-)

      Törlés