2012. október 2., kedd

Up tempo no huddle

Minden az Oregon Ducks-al kezdödőtt három évvel ezelőtt. Chip Kelly az Oregon Ducks Head Coacha lett. 2010-ben pedig sikerre vitt egy teljesen újfajta játékrendszert és egyben az egész labda birtoklás, time management és az addigi játékról alkotott felfogásban egy paradigma váltást idézett elő.

2009-ben megnyerték a PAC 10-t, 2010-ben ismég megnyerték a PAC 10-t és egyben bejutottak a National Championship Game-re, azonban nyerni még nem tudtak. Egy máig is emlékezetes szoros meccsen egy FG-al kikaptak az Auburntől (QB Cam Newton), akik egyébként szintén up tempo no huddle rendszerben játszottak Gus Malzahn OC irányítása alatt. Aztán a következő évben harmadszor is megnyerték a PAC 10-t és megnyerték a Rose bowlt is a Wisconsin ellen. Az ellen a Wisconsin ellen akikről azt mondták, hogy nagyobb az O-Line-uk mint a Green Bay Packersé. És nem csak mondták, tényleg nagyobb volt. Ennek ellenére megnyerték a Rose Bowlt egy undersized offense és defense csapattal, akik még college szinten is kistermetű játékosoknak számítanak. Ellenben kegyetlenül gyorsak és a tempo amit diktálnak egész egyszerűn embertelen. Gyakorlatilag a csapatok egy félidejig tudják tartani a lépést, aztán kippukadnak.

Érdemes megnézni, hogy az Oregon mennyi pontot termelt 2009 óta:


Az Oregon Ducks offense-hez még hozzá tartozik, hogy egy run first csapat akiknél még a futás is érdekes, izgalmas és látványos dolog tud lenni. Ez azért nagy szó.
Az Oregon Ducks egymagában megváltoztatta a footballról és a football játékosokról alkotott addigi képet.

Mivel a rendszer sikeres volt egyre több csapat kezdte alkalmazni. 2011-ben a teljesség igénye nélkül vizsgáljunk meg három csapatot:

West Virgina (HC Dana Holgorson, előtte Oklahoma St OC): Győzelem és 70 pont a Clemson ellen az Orange Bowl-on. A 70 pont az Orange bowlok történetében a valaha szerzett legtöbb pont.

Baylor: RGIII Heisman győzelem. Az első Heisman nyertes játékos a Baylor football történetében, az idei draft második választott játékosa. Győzelem az Alamo Bowl-on, 67 pontot vitt a Balyor.

Oklahoma St: Győzelem a Fiesta bowlon az Andrew Luck vezette Stanford ellen.

Nézzük meg, hogy mi történt eddig a 2012-es football szezonban.
Még több csapat kezdte el az offense-be építeni az up tempo no huddle rendszert. Vagy teljesen (egész meccsen játszák) vagy részben (drive-onként változó).
Ma már ha egy college meccsen összekerül két csapat, akik mind up tempo no huddle rendszerben játszanak egészen elképesztő számok tudnak születni. 
A legutóbbi fordulóban a West Virginia vs Baylor meccsen, 70-63 arányban nyert a West Virginia. 133 pont, 1500 totál yard, 1100 totál passzolt yard, 13 passzolt TD a két QB részéről (8 WV és 5 B).
A West Virginia idei pont átlaga 53.
Ehhez a 8 TD passhoz érdemes egy kis kitérőt tenni. A passzolt TD rekordot, szám szerint 9-et, Chase Keenum tartja, amit a tavalyi évben ért el. A Houstonban játszott, akik szintén up tempo no huddle rendszerben játszottak.
A második fordulóban az Arizona vs Oklahoma St. mérkőzésen 184 totál play volt, ebből 102 az Arizona részéről. 
A fenti számok érthetőbbé tételéhez, egy átlag NFL meccsen 60-70 playt játszik egy csapat.
Az up tempo no huddle-t játszó csapatok offense play-einek a száma átlagosan 85-95 között van. Ez hihetetlenül magas szám. Sorra dőlnek meg rekordok.
Mi a helyzett az NFL csapatokkal? Szintén a teljesség igénye nélkül Green Bay, New Orleans, New England, Denver, Baltimore mind azon csapatok közé tartoznak akik egyre többet és többet használjak ezen offense rendszert.
Az első MNF-en volt egy táblázat, érdemes vetni rá egy pillantást:


Hogy a fenti paradigma váltáson mit értsünk azt talán az idei egyik Arizona meccs alatti eseménnyel lehetne a legjobban szemléltetni.
NFL: vezetsz 2 TD-vel, 2:56 van még a meccsből. Mit csinálsz? Futsz és pörgeted az órát.
College: vezetsz 2 TD-vel, 2:56 van még a meccsből. Mit csinálsz? Up tempo no huddle és csinálsz még egy TD-t.

Egy korábbi cikk ami a témában hasonló no huddle offense

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése